Beautiful Bloemkool curry

BEAUTIFUL BLOEMKOOL CURRYDSC01070

He lieve lezer, hier een lekker recept voor jou!
Met extra inspiratie hoe je dit gerecht met genot, aandacht en liefde kunt maken.

Voor een hapjespan vol curry, 4 flinke porties*

Ingrediënten:
– 3 chalotjes (ui kan ook, maar ik vind chalot hier zachter, zoeter)
– 3 grote tenen knoflook
– 3 cm verse gember

– een grote bloemkool**
– 2 flinke zoete aardappels
(Even met je nagels aan schil krabben om te checken of ze vanbinnen roze zijn.
De witte zijn minder lekker als je t mij vraagt)
– paar handjes sperziebonen
– 3 tomaten
– doosje kastanje champignons

– virgin kokosvet (met geur :)) of olijfolie
– flinke scheut rijstemelk
– 2 eetlepels gele geconcentreerde currypasta (potje bio)
– versgemalen peper en (zee)zout

+ niet perse nodig, wel extra lekker +
– theelepel gemalen coriander
– 2 theelepels gemalen komijn
– verse koriander en pompoenpitten voor de garnering

Hoe maak je ‘m?
Ik zou zeggen, als dat kan:
Geef jezelf een uur.
Een uur voor jezelf.
Met niks anders dan dit gerecht, dit project.
En daar lekker van genieten.
Of samen met vriend of lover, intiem en gezellig samen koken.

Stal je groenten uit op het aanrecht en installeer snijplank en een goed scherp mes.
Wellicht lekker open raam met briesje, zonnetje, muziekje of stilte. Maak het jezelf fijn :)

Snij de chalotten, knoflook en gember in halve ringetjes, plakjes en kleine blokjes.
Ik vind het zelf een fijne en soms zelfs orgastische meditatie om met gefocuste aandacht de kookhandelingen te doen. Om er echt in te ontspannen en er van te genieten.
Om mijn mes door de ui te laten snijden***, dun plakje voor dun plakje, terwijl mijn hand teder doch doortastend de ui op haar plek houdt. Om door diep te ademen en er goed voor te gaan staan, in het hier en nu mijn aandacht en liefde er echt bij te hebben.
That is where the magic happens!

Fruit deze smaakmakers in een lekker royale hoeveelheid opgewarmde kokosolie of olijfolie.
Snij ondertussen de tomaten in blokjes en de champignons in plakjes.
Voeg de tomaten toe en even later ook de champignons, currypasta en de kruiden (alles behalve p+z).

Laat dit alles even zachtjes sudderen op laag vuur. En even lief roeren. Als de tomaten niet heel sappig waren, kun je alvast wat water toevoegen zodat niks aanbrandt. Nog een keer lief roeren.

De bloemkool snij je in roosjes. De zoete aardappels kun je als ze bio zijn, gewoon met schil en al koken. Dan alleen even het eventuele zand eraf schrobben met schone schuur- of ijzerspons (of groentenborstel) en in kleine blokjes snijden. Bij de sperziebonen hoef je alleen de harde takjes te verwijderen, staartje kun je gewoon laten zitten.

Hoe kleiner je de groenten snijdt, hoe sneller je curry gaar en klaar zal zijn. Als je de zoete aardappel klein hebt gesneden, de sperziebonen in 3en en de bloemkool medium, kun je alle groenten tegelijk in je curry pan doen. Zonde om de groenten stuk te koken, lekker als alles precies gaar is met her en der een beetje bite.

Roer de groenten door en voeg wat vocht toe in de vorm van wat water of rijstemelk. Rijstemelk maakt het gerecht wat romiger. Doe de deksel op de pan en laat de groenten op een redelijk vuur zacht gaarstomen. Pruttel pruttel…

Elke 5 min even doorroeren en een aantal stukjes groenten proeven voor de lekker euhhmm om te kijken of de groenten gaar zijn ;). Je kunt natuurlijk ook met een vork prikken.Afhankelijk ook van de kracht van jouw gaspit zal 20 minuten genoeg moeten zijn.
Op smaak brengen met peper en zout et voila!
You did it!

Je kunt in een droge koekenpan wat pompoenpitten roosteren en die, op smaak gebracht met wat zout, als topping gebruiken. Of bijvoorbeeld wat verse kruiden, zoals koriander of peterselie. Maar hij is zo ook al zalig.

Voor en vol bord eten kun je hier natuurlijk aan toevoegen wat je wilt, maar dit deed ik:
– Plakjes avocado met wat citroensap, peper en zout.
– Sla. Knisperig vers gewassen en nu het in de zomer nog kan, lekker verfrissend in je gezicht droog wapperen is lekker :).
– Lekkere sladressing.
Deze zelf maken was nog nooit zo makkelijk, zo leerde ik deze vakantie op de camping. Soms inspireren beperkte middelen en omstandigheden tot goede creatieve vondsten. Men neme een glazen potje vegan bio tapenade, men smeert de ene helft op een rijstwafel en eet die lekker tijdens het koken of elk ander moment dat je er zin in hebt. En daar voeg je als je joni heet en van taartjes bouwen houdt ook nog een plakje tomaat of verse kruiden of nog iets anders lekkers aan toe. In het half lege potje voeg je vervolgens intuïtief en naar smaak olijfolie, peper, zout, azijn en mosterd toe. Dat wat je hebt. Even roeren, even schudden. En je hebt voor een paar porties yum dressing! 

Bon appetit. Ga daar maar eens goed voor zitten.
Moge dit gerecht je voeden en genot, liefde en plezier geven.

Fijne dag!

Liefs,
joni

 

In mijn geval, ik woon alleen, eet ik graag in de middag zo lekker, dus ik kook zo’n pan voor 2-3 dagen en eet dan wat curry waar ik elke keer wat vers aan toevoeg zoals extra groenten, sla of avocado. Zo hoef ik niet elke dag uren te koken en heb ik toch elke dag mijn summum.
Want opwarmen en sla wassen, dan heb je de volgende dag in 5 minuten weer zo’n heerlijk bordje.
Koud en -meenemend naar je werk- is ie overigens ook lekker.

** Bij voorkeur biologische groenten gebruiken.
Een leuke oefening vind ik om als je langs het vers schap loopt, de producten te kiezen die er het meest mooi, levendig, energiek en aantrekkelijk uit zien.  Als ‘t ware daten met je eten.
Want die energie ga je opeten. En jij wilt toch ook je lichaam voeden met de beste kwaliteit die je kunt vinden en betalen? Wellicht vind je bio (te) duur. Ik snap ook dat niet iedereen hier budget voor heeft. Ik zie het zelf als een van de beste investeringen die ik kan doen en geef er graag mijn geld aan uit. Mijn smaakpupil genot, lichamelijke gezondheid, me lekker en energiek voelen, en de zorg voor de aarde zijn belangrijk voor me. Ja, het is een keuze. Naar mijn ervaring is het niet zo heel veel duurder als ik bewust inkoop. En als dit je zoveel genot geeft, dan is de keuze in prioriteit snel gemaakt toch? 

*** Mocht je nog geen pro chef zijn: Ik heb snijden geleerd door youtube te kijken en heel veel te oefenen. Kun je gewoon leren. Is een sensueel genot om te kunnen. Goed en vooral scherp mes is hiervoor wel een voorwaarde. Dan natuurlijk wel echt heel aandachtig en rustig snijden, je vingers juist positioneren. Zie daarvoor dus youtube.